Szarlotka z budyniem
Dziś coś na słodko, czyli idealne połączenie jabłek i budyniu. Ciasto jest proste i rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z z tej strony
Smacznego!
Szarlotka z budyniem
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Kwadratową
blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć
papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy,
ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale
niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z
jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie
ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4
łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć
ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz