piątek, 14 czerwca 2013

Szarlotka z budyniem

Dziś coś na słodko, czyli idealne połączenie jabłek i budyniu. Ciasto jest proste i rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z z tej strony
Smacznego!

Szarlotka z budyniem


Składniki:

 450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny 
1 szklanka cukru pudru 
1 jajko 
2 żółtka 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Ponadto:
1,5 kg jabłek 
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru 
750 ml mleka 
cukier puder - do posypania 
kilka łyżek bułki tartej
Sposób wykonania: 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz