środa, 19 czerwca 2013

Ciasto cappuccino

Kawa.. kto jej nie lubi :) Dziś zapraszam na pyszne ciasto o smaku orzechowego cappuccino. Idealne do popołudniowej kawki :)


 Ciasto cappuccino


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4  szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 serki waniliowe
2 szklanki mleka w proszku
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cappuccino orzechowego
biszkopty

Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Formę prostokątną(22x27cm)  wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C . Piec 35 minut.



Krem: Masło utrzeć z cukrem, serkami i mlekiem w proszku. Podzielić n 3 części.
Cappuccino rozpuścić w 2 szklankach wody( zostawiając trochę cappuccino do posypania wierzchu ciasta).
Biszkopt przekroić, nasączyć, rozsmarować krem. Na krem ułożyć biszkopty nasączone cappuccino i znów krem. Na to znów nasączony biszkopt, krem. Wszystko posypać pozostawionym cappuccino.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz