czwartek, 27 czerwca 2013

Kopiec kreta

 To ciasto jest pyszne! Kiedyś często je robiłam, tym razem zainspirowałam się przepisem z tej strony. Smacznego!


Składniki na ciasto:
100g margaryny lub masła
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru zwykłego lub trzcinowego
1,5 szkl maślanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao


Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu lekko wystudzić, ale gdy jest jeszcze ciepłe odciąć górę ciasta. Łyżką delikatnie wydrążyć środek tworząc coś na kształt płaskiej miseczki. Górną odciętą oraz wydrążoną część ciasta pokruszyć lub zmiksować. Wystudzić.


Składniki na masę:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
100g czekolady deserowej
3-4 szt bananów
sok z 1/2 cytryny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fixy. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do śmietany. Banany obrać, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Ułożyć je na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć śmietanę tworząc kopczyk. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem lekko je dociskając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz