środa, 12 czerwca 2013

Kapuśniak

Kapusta kiszona? Uwielbiam ją pod każdą postacią, na surowo, ugotowaną. Jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim zdrowa. Zapraszam dzisiaj na kapuśniak. 



Kapuśniak



Składniki:

0,5kg żeberek
kostka wędzona
0,5kg kapusty kiszonej
pęczek włoszczyzny
liść laurowy, sól, pieprz
3-4 łyżki smalcu
2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

Żeberka i kostkę obgotować do miękkości.
Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę i kapustę którą też warto trochę poszatkować. Gotować na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
 Pod koniec dodać liść laurowy, sól, pieprz i jeszcze chwile podgotować. Zrobić zasmażkę: smalec rozpuścić na patelni, dodać mąkę i chwile podsmażyć.
Dodać do zupy i dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz