Przygoda z blogowaniem rozpoczęta!!!
Wkońcu postanowiłam, zakładam bloga o gotowaniu. Chce realizować swoją pasje i dzielić się nią z innymi. Mam nadzieje, że ten blog rozpocznie ciekawą przygodę w moim życiu :) A na początek, coś na przełamanie pierwszych lodów, czyli ciasto bounty - deser który każdy zna :)
Ciasto bounty
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 ½ szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych + 3 łyżki do posypania ciasta
200 g margaryny
Polewa czekoladowa:
½ kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 ½ szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych + 3 łyżki do posypania ciasta
200 g margaryny
Polewa czekoladowa:
½ kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym
żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę
prostokątną(22x27cm) wyłożyć papierem do
pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C
. Piec 35 minut.
.
Krem : Ugotować 3 szklanki mleka z cukrem. Dodać
wiórki kokosowe i gotować przez około 20 min. Dodać margarynę. Budyń rozpuścić
w 1/2 szklance mleka i dodać do masy, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
3. Polewa: Masło z cukrem rozpuścić, dodać kakao
oraz mleko.
Przestygniętą
masę wylać na przekrojony na dwie części biszkopt. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami
kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz