Pieguski
Dziś pyszne ciastka, zwane potocznie pieguskami. Są chrupiące i warte polecenia :)
Przepis pochodzi z tej strony :)
Pieguski
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 17 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ok. 1 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- ok. 1 szkl. grubo posiekanych orzechów (różnych rodzajów) + ew. rodzynki , suszone morele lub inne dodatki bakaliowe (według upodobań)
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Oddzielnie utrzeć miękkie masło z cukrem , dodać jajko i wanilię , dobrze ubić. Stopniowo dodawać mieszankę mączną. Na koniec wsypać czekoladę i orzechy , wymieszać. Kłaść łyżką na nienatłuszczoną blachę (ja wyłożyłam pergaminem) w dość dużych odstępach. Piec 11-13 minut (na złoto-brązowo) w temperaturze 200 st.C. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 1-2 minuty i przenieść ciastka na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz