niedziela, 16 czerwca 2013

Flaczki z boczniaków

Boczniaki- czyli rodzaj grzybów, które można przyrządzać na różne sposoby. Dziś proponuje flaczki z tych grzybów. Smak jest delikatny i bardzo specyficzny :)


Flaczki z boczniaków


Składniki:

1 kg boczniaków
około 1-1,5 litra bulionu drobiowego
pęczek włoszczyzny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

Grzybki oczyścić, dokładnie opłukać, następnie pokroić w paski wzdłuż blaszek.
Do gorącego bulionu, dodać starta na tartce włoszczyznę oraz grzybki.
Do gotujących się flaczków dodać liść laurowy i ziele angielskie( według uznania).
Gotować, aż grzybki i włoszczyzna zmiękkną.
Na koniec, dodać gałkę, sól i pieprz.
Zasmażka: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwile podsmażyć. Dodać do flaczków i dokładnie wymieszać.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz