wtorek, 18 czerwca 2013

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w każdym sosie smakuje wyjątkowo. Dziś zapraszam na połączenie śmietany i ziół. 
Bardzo dobrze smakuje podawany z ryżem. Smacznego!



Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany kwaśniej 18%
50-100 ml wody
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka czyścimy, a następnie kroimy w kostkę.
Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso. Kiedy pierś będzie już miękka dodajemy pokrojoną w kostkę
cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy około 5-7 minut. Po tym czasie
dodajemy śmietanę, wodę, zioła, kurkumę oraz chili. Chwile dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz