Placki z kaszy gryczanej
Co dziś dobrego na obiad? Na pewno coś lekkiego. Za oknem upał, a jeszcze kilka dni temu ciągle padało. I jak nie zwariować od tej pogody? :) Nigdy nie robiłam wcześniej takich placków i miałam obawy czy aby na pewno będą dobre. Ale wyszły pyszne!
Placki z kaszy gryczanej
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżeczka oregano i majeranku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kasze ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Do ostudzonej kaszy dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Z podanych składników wychodzi około 10-12 placków.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz