sobota, 8 czerwca 2013

Placki z kaszy gryczanej

Co dziś dobrego na obiad? Na pewno coś lekkiego. Za oknem upał, a jeszcze kilka dni temu ciągle padało. I jak nie zwariować od tej pogody? :) Nigdy nie robiłam wcześniej takich placków i miałam obawy czy aby na pewno będą dobre. Ale wyszły pyszne!



Placki z kaszy gryczanej


Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżeczka oregano i majeranku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kasze ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Do ostudzonej kaszy dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Z podanych składników wychodzi około 10-12 placków.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz