Kruche ciasto ze śliwkami
Sezon na śliwki w pełni, wiec trzeba z tego skorzystać. A skoro weekend to oczywiście ciasto. Polecam! :)
Kruche ciasto ze
śliwkami
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
Około 400 g śliwek
2-3 łyżki cynamonu
Sposób
wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Śliwki przekroić na pół, posypać cynamonem.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć śliwki( skórką do dołu). Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Śliwki przekroić na pół, posypać cynamonem.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć śliwki( skórką do dołu). Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz