Chleb pełnoziarnisty

Mój pierwszy chleb w życiu, ale napewno nie ostatni. Ten wyszedł idealny, bardzo różni się od tego kupnego w sklepie. Bardzo polecam! :)




Chleb pełnoziarnisty


Składniki:
- saszetka suszonych drożdży (7g)
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3  szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego (dałam mielone)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mleka 

Sposób wykonania:
Drożdże i cukier wsypujemy do miseczki wraz z ciepłą wodą. Dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min lub kiedy ta mikstura zacznie się pienić.
Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy z solą, 1,5 łyżki siemienia, 1 łyżką płatków owsianych, 1 łyżką nasion słonecznika, dodajemy to do mikstury z drożdży oraz dodajemy oliwę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a konsystencja będzie gładka.
Ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką, gładką powierzchnie. Wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Kiedy już ciasto będzie ładnie elastyczne, umieszczamy je w dużej, lekko natłuszczonej misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub aż ciasto podwoi swoją objętość.

Formę tzw. keksówkę lekko natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Łączymy pozostałe siemię lniane i płatki owsiane oraz nasiona słonecznika w miseczce. Odstawiamy na bok.
Wyrośnięte ciasto chlebowe uderzamy pięścią i ponownie wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy pożądany kształt i umieszczamy w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut (aż prawie podwoi swoją objętość).   Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni lub 180 z termoobiegiem.
Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy jego wierzch mlekiem i posypujemy naszymi płatkami z siemieniem i ziarnami.
Pieczemy przez 30-35 minut aż skórka będzie ciemnozłota.
Studzimy na kratce.


przepis zmodyfikowany z tej strony

Komentarze

Popularne posty