Zupa kapuściana

Zupa kapuściana.. brzmi mało zachęcająco, ale pozory mylą. Zupa jest pyszna, idealna dla tych którzy są na ciągłej diecie lub są ciągle głodni. Można ją jeść jeść i jeść... bo podobno nie tuczy :)




Zupa kapuściana


Składniki:
1 główka kapusty
1 papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
Około 200 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(niekoniecznie)

Sposób wykonania:

Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy resztę warzyw. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, cebule w pól plasterki oraz czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystko do garnka, kiedy kapusta zmięknie. Gotujemy jeszcze przez około 15 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat, przyprawy według uznania.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty