Zupa kapuściana
Zupa kapuściana.. brzmi mało zachęcająco, ale pozory mylą. Zupa jest pyszna, idealna dla tych którzy są na ciągłej diecie lub są ciągle głodni. Można ją jeść jeść i jeść... bo podobno nie tuczy :)
Zupa kapuściana
Składniki:
1 główka kapusty
1 papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
Około 200 g
koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
Sól, pieprz, ostra
papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np.
drobiowa(niekoniecznie)
Sposób wykonania:
Kapustę drobno
szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą
kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy
do miękkości. Przygotowujemy resztę warzyw. Marchewkę ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, cebule w pól plasterki oraz czosnek
przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystko do garnka, kiedy kapusta zmięknie.
Gotujemy jeszcze przez około 15 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat, przyprawy według uznania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz