Tradycyjna zupa ogórkowa
Czasem po wakacyjnych podróżach mamy po prostu ochotę na tradycyjny obiad. Dlatego zapraszam na zupę ogórkową.
Tradycyjna zupa ogórkowa
Składniki:
pół kg żeberek/mięsa gulaszowego
pęczek włoszczyzny
pół kg ogórków kiszonych
4-5 sztuk ziemniaków
1 kostka rosołowa
liść laurowy
ziele angielskie
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Gotujemy wywar na żeberkach/mięsie gulaszowym. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojononą w kostkę włoszczyznę. Do garnka dokładamy również kostkę rosołową, ziele oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu aż wszystko będzie prawie miękkie. Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze chwile czasu.
Na sam koniec rozpuszczamy w kilku łyżkach zupy śmietaną i dodajemy do zupy.Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Sposób wykonania:
Gotujemy wywar na żeberkach/mięsie gulaszowym. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojononą w kostkę włoszczyznę. Do garnka dokładamy również kostkę rosołową, ziele oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu aż wszystko będzie prawie miękkie. Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze chwile czasu.
Na sam koniec rozpuszczamy w kilku łyżkach zupy śmietaną i dodajemy do zupy.Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz