Nalewka imbirowa
Fenomenalna nawleka, która przyda się z pewnością w chłodne zimowe wieczory. Lepiej zrobić ją teraz, żeby nalewka "dojrzała"
Nalewka imbirowa
Składniki:
10 dkg świeżego imbiru,
2 duże cytryny,
0,75 l wódki,
pół szklanki cukru,
4 łyżki miodu.
2 duże cytryny,
0,75 l wódki,
pół szklanki cukru,
4 łyżki miodu.
Sposób wykonania:
Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju na miesiąc. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, aby nalewka dojrzała na co najmniej trzy miesiące
Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju na miesiąc. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, aby nalewka dojrzała na co najmniej trzy miesiące
Komentarze
Prześlij komentarz