Leczo

Leczo jest to potrawa węgierska a jednak w Polsce zyskało to danie dużą popularność. I nic w tym dziwnego, ponieważ to idealne połączenie warzyw i przypraw, które nie tylko dobrze się ze sobą komponują ale również mają fantastyczny aromat. Smacznego! :)


Leczo


Składniki:

2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 cukinia
2 cebule
4 pomidory
4 pieczarki
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Około 500 g kiełbasy
Przyprawy
Kilka listków laurowych
Ziele angielski
Papryka ostra i słodka
Sól ,pieprz

Sposób wykonania:
Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż się wszystko zrumieni.Papryki, cukinię i obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą  oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Idealnie się komponuję z kromką świeżego chleba.


 


Komentarze

Popularne posty