poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Marynowana karkówka w sosie śmietanowym

Powrót do rzeczywistości po odpoczynku i głowa pełna pomysłów. Dziś zapraszam na nową odsłonę tradycyjnej karkówki.



 

Marynowana karkówka w sosie śmietanowym


Składniki:
5 plastrów karkówki
1 łyżeczka musztardy
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
oregano


Sposób wykonania:
Plastry karkówki ułożyć w misce.
W innym naczyniu wymieszać oliwę, przyprawy, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięsie. Wszystko zalać marynatą. Zakryć szczelnie i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor.
Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, która marynowała sie wraz z mięsem. Również dodać do garnka. Wszystko podlać wodą, tak aby zakryć całe mięso. Dodać ziele angielskie. Prażyć wszystko do miękkości. Pod koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania.(Można dodać również świeżo poszatkowane oregano, ale nie koniecznie)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz