Ciasto kruche z czerwoną porzeczką
Głowa pełna pomysłów na przepisy z czerwoną porzeczką... był weekend i było oczywiście ciasto :)
Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Polecam :)
Ciasto kruche z czerwoną porzeczką
Składniki:
Kruche ciasto(pochodzi z tego przepisu)
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
400 g czerwonej porzeczki
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ubić piane z białek, dodać cukier i wyłożyć na owoce. Zetrzeć na powierzchni ciasto z z zamrażarki.
Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ubić piane z białek, dodać cukier i wyłożyć na owoce. Zetrzeć na powierzchni ciasto z z zamrażarki.
Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz