Biszkopt z kremem waniliowym
Oczywiście była niedziela, było więc ciasto : )
Kawa+ciasto= idealne popołudnie :)
Smacznego!
Biszkopt z kremem waniliowym
Biszkopt
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st.
Krem:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
kostka masła
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st.
Krem:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
kostka masła
Sposób wykonania:
Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra)
Dobrze studzimy.
Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo
Galaretka brzoskwiniowa
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Wykończenie ciasta:
Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz