Nalewka z czerwonej porzeczki
Kolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :)
przepis zaczerpnięty z tej strony.
Nalewka z czerwonej porzeczki
Składniki:
czerwona porzeczka (ok litr soku)
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 l spirytusu
Sposób wykonania:
Sposób wykonania:
Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok
pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąć na
sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra wody rozprowadzić cukier i zagotować
syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie
nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek.
Zakorkować i odstawić na miesiąc.
Komentarze
Prześlij komentarz