Zupa szczawiowa
Dziś dla odmiany lekka i bardzo smaczna zupa. Smacznego! :)
Zupa szczawiowa
Składniki
0,5 kg świeżego szczawiu
4 skrzydełka
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
ziele angielskie
sól,pieprz
Zaklepka:
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżka śmietany 18%
Sposób wykonania:
Ugotować wywar na skrzydełkach. Następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz drobno poszatkowany szczaw. Doprawić zielem angielskich i liściem laurowym. Gotować do miękkości.
Przygotować zaklepkę:
Wodę wymieszać z mąką. Dodać do zupy. Zagotować. Następnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości.
Idealnie pasuje podawana z grzankami i jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz