Nalewka z truskawek
Sezon na truskawki "chyba" powoli się kończy, trzeba więc to wykorzystać i zrobić pyszną nalewkę na zimę. Dziś coś z cyklu "na chłodne, zimowe wieczory"
Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam :)
Nalewka z truskawek
Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki 45%
1/2 kg cukru
1 szkl. wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
Truskawki
umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i
spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny.
Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną.
Przygotować
syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumować. Nalewkę wolno wlać do
gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka
zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić. Rozlać do butelek,
zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Komentarze
Prześlij komentarz