Placek po węgiersku/ zbójnicku
Kiedyś będąc na wakacjach jadałam pysznego placka po węgiersku, próbowałam odtworzyć ten smak. Wyszedł bardzo smaczny i bardzo sycący. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :)
Placek po węgiersku/zbójnicku
Składniki:
Placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
5 czubatych łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron.
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
puszka kukurydzy
2 papryki czerwone
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki przecieru pomidorowego
1-2 łyżki ketchupu(pikantnego)
1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej)
1 łyżeczka oregano
Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania.
Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną śmietaną.
1-2 łyżki ketchupu(pikantnego)
1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej)
1 łyżeczka oregano
Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania.
Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz