Mus porzeczkowy
Dziś proponuje już ostatni przepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :)
Mus porzeczkowy
Składniki:(na 4 średnie porcje)
1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki,
1 1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki kaszy manny,
Cukier do smaku
Sposób wykonania:
Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około 5-10 minut. Po tym czasie całość przecieramy przez sito.
Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia. Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia.
1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki,
1 1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki kaszy manny,
Cukier do smaku
Sposób wykonania:
Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około 5-10 minut. Po tym czasie całość przecieramy przez sito.
Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia. Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia.
inspiracja z tej strony
Komentarze
Prześlij komentarz