poniedziałek, 1 lipca 2013

Szarlotka

Chyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. 


Szarlotka


Składniki:
Kruche ciasto(pochodzi z tego przepisu)
  450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
2 szklanki musu jabłkowego
cynamon

Sposób wykonania:

 Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy(dodatkowo oprószyć cynamonem). Na mus zetrzeć ciasto z z zamrażarki.
Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz