poniedziałek, 22 lipca 2013

Biszkopt z kremem waniliowym

Oczywiście była niedziela, było więc ciasto : )
Kawa+ciasto= idealne popołudnie :)
Smacznego!


Biszkopt z kremem waniliowym


Biszkopt
Składniki
:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st.

Krem:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
kostka masła

Sposób wykonania:

Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra)
Dobrze studzimy.
Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy.

Dodatkowo
Galaretka brzoskwiniowa
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

Wykończenie ciasta:
Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz