środa, 24 lipca 2013

Chlebek bananowy

Pyszny chlebek bananowy z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Polecam :)





Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
 1/3 szklanki roztopionego masła(ja dałam olej)
1/2 szklanki cukru 
 1 roztrzepane jajko
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki sody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
11/2 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:
3-4 łyżki groszków czekoladowych(niekoniecznie)
1-2 łyżki cukru pudru
Groszkami można posypać wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika.
Cukrem pudrem posypać ciasto po upieczeniu i ostudzeniu.

Przygotowanie:
 W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.
 Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.Wymieszać.
Piec przez 50min w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz