czwartek, 11 lipca 2013

Nalewka z czerwonej porzeczki

Kolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :)
przepis zaczerpnięty z tej strony. 






Nalewka z czerwonej porzeczki


Składniki:
  czerwona porzeczka (ok litr soku)
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 l spirytusu

Sposób wykonania:
Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąć na sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra wody rozprowadzić cukier i zagotować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz