czwartek, 25 lipca 2013

Zupa szczawiowa

Dziś dla odmiany lekka i bardzo smaczna zupa. Smacznego! :)




Zupa szczawiowa


Składniki

0,5 kg świeżego szczawiu
4 skrzydełka
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
ziele angielskie
sól,pieprz

Zaklepka:
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżka śmietany 18%

Sposób wykonania:


Ugotować wywar na skrzydełkach. Następnie dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz drobno poszatkowany szczaw. Doprawić zielem angielskich i liściem laurowym. Gotować do miękkości.
Przygotować zaklepkę:
Wodę wymieszać z mąką. Dodać do zupy. Zagotować. Następnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości.
Idealnie pasuje podawana z grzankami i jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz