czwartek, 18 lipca 2013

Pieczona ryba z cebulą pomidorową

Danie dla osób dbających o linie ( i nie tylko) :)
Idealne połączenie ryby i delikatnej cebulki. Polecam :)



Pieczona ryba z cebulą pomidorową

Składniki:
4 filety z ryby(np. miruny)
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
1-2 łyżeczki przyprawy do ryb
2 łyżki posiekanego koperku
oliwa
sok z cytryny


Sposób wykonania:
Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st.

Cebula pomidorowa

Składniki:
2-3 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki pikantnego ketchupu
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby, cała cebula była pod wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawy według uznania.

Sposób podania:
Na ciepłą rybę, nakładamy łyżeczkę cebuli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz