wtorek, 9 lipca 2013

Nalewka z truskawek

Sezon  na truskawki "chyba" powoli się kończy, trzeba więc to wykorzystać i zrobić pyszną nalewkę na zimę. Dziś coś z cyklu "na chłodne, zimowe wieczory" 
Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam :)



Nalewka z truskawek

Składniki: 
1 kg dojrzałych truskawek
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki 45%
1/2 kg cukru
1 szkl. wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
Truskawki umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny.
Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną.
Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumować. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimum miesiąc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz