Pulpeciki w sosie pomidorowym
Dziś proponuje Wam pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :)
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki
40dag mielonego mięsa
jajko
łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
2 szklanki wody
1 duży koncentrat pomidorowy
sól , pieprz
Sposób wykonania
Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę.
40dag mielonego mięsa
jajko
łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
2 szklanki wody
1 duży koncentrat pomidorowy
sól , pieprz
Sposób wykonania
Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę.
Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15min. Wyjąć pulpety na talerz.
Do wywaru dodać koncentrat i dobrze wymieszać.
Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować )
Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować )
Komentarze
Prześlij komentarz