Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dziś proponuje Wam pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :)



 Pulpeciki w sosie pomidorowym

 Składniki
40dag mielonego mięsa
jajko
łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
2 szklanki wody
1 duży koncentrat pomidorowy
sól , pieprz


Sposób wykonania
Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę.

Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15min. Wyjąć pulpety na talerz.
Do wywaru dodać koncentrat i dobrze wymieszać.

Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować )



Komentarze

Popularne posty