Galart. Zimne nóżki
Niektórzy je lubią inni nie, po prostu kwestia gustu. Ważny jest sposób przyrządzenia jak również podania. Idealnie komponują się z cytryną lub octem. Smacznego!
Galart. Zimne nóżki
Składniki:
2-3 nóżki wieprzowe
2 golonki
woda
4 listki laurowe
sporo pieprzu, sól
marchew
cebula
pietrucha
groszek zielony
jajka
Sposób wykonania:
Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość
listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar (bez kostek, mięsa itd.). Marchewkę kroję w talarki, mięso kroję drobno.
Do kokilek wkładam marchewkę, groszek, po plasterku jajka oraz mięso i zalewam wywarem. Wywar
warto sprawdzić smakowo, w razie potrzeby warto dopieprzyć, bo po
wystudzeniu będzie delikatniejszy w smaku.
Wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać.
źródło
Komentarze
Prześlij komentarz