Kurczak curry

To jedna z lepszych wersji na przyrządzenie piersi  kurczaka. Wiedziałam od razu, że jeżeli zrobię to danie pierwszy raz to już na stałe zagości w moim menu. I tak właśnie się stało. Bardzo polecam :)


Kurczak curry

 Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 ml śmietanki min.30%
2-3 łyżki curry
1 łyżka kurkumy
Sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób wykonania:
Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę – wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać 1 łyżkę curry i podsmażać do miękkości. Po tym czasie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i dalej smażyć. Kiedy kurczak będzie już dobrze podsmażony dodać śmietankę. Chwile wszystko podgotować. Na końcu dodać resztę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze komponuje się z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty