Kurczak curry
To jedna z lepszych wersji na przyrządzenie piersi kurczaka. Wiedziałam od razu, że jeżeli zrobię to danie pierwszy raz to już na stałe zagości w moim menu. I tak właśnie się stało. Bardzo polecam :)
Kurczak curry
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 ml śmietanki min.30%
2-3 łyżki curry
1 łyżka kurkumy
Sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób wykonania:
Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez
praskę – wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać 1 łyżkę curry i podsmażać do miękkości. Po tym czasie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i dalej smażyć.
Kiedy kurczak będzie już dobrze podsmażony dodać śmietankę. Chwile wszystko podgotować. Na końcu dodać resztę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem do
smaku. Dobrze komponuje się z ryżem.
No i gotowe... szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuń