Rolada szpinakowa z łososiem
Ta rolada łączy w sobie wszystkie smaki które bardzo lubię, dlatego musiałam ją zrobić :)
Jak dla mnie jest po prostu idealna. Polecam!
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
400g świeżego szpinaku
250g wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
2 śmietankowe serki Almette
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę.
Roladę mocno owinąć folią do żywności.
Schować do lodówki na kilka godzin.
Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę.
Roladę mocno owinąć folią do żywności.
Schować do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz