Chrupiące orzeszki z ciecierzycy
Kto by pomyślał orzeszki z ciecierzycy? A jednak! Ta przekąska to alternatywa dla tradycyjnych chipsów czy słonych orzeszków. Robiłam je wielokrotnie i jestem nimi zachwycona . Grorąco polecam :)
Chrupiące orzeszki z ciecierzycy
Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: papryka słodka, oregano, chili, sól
Sposób wykonania:
Ciecierzyce namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić, zalać wodą i gotować do miekkości (około 50 min) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ciecierzyce przesypać do dużej miski dodać oliwe z oliwek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Ciecierzyce rozłożyc na papierze do pieczenia i piec około 25- 30 min w temp. 180 st.
Myślisz że udałoby się to zrobić z ciecierzycy już ugotowanej takie z słowika w zalewie?
OdpowiedzUsuńSądze, że tak. Ciecierzyce trzeba odlać z zalewy, opłukać na sitku i wymieszać z przyprawamai...Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj mam zamiar taką zrobić ;-) skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń