piątek, 5 sierpnia 2016

Chrupiące orzeszki z ciecierzycy

Kto by pomyślał orzeszki z ciecierzycy? A jednak! Ta przekąska to alternatywa dla tradycyjnych chipsów czy słonych orzeszków. Robiłam je wielokrotnie i jestem nimi zachwycona . Grorąco polecam :)


Chrupiące orzeszki z ciecierzycy


Składniki: 

1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: papryka słodka, oregano, chili, sól

Sposób wykonania:

Ciecierzyce namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić, zalać wodą i gotować do miekkości (około 50 min) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ciecierzyce przesypać do dużej miski dodać oliwe z oliwek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Ciecierzyce rozłożyc na papierze do pieczenia i piec około 25- 30 min w temp. 180 st. 

3 komentarze:

  1. Myślisz że udałoby się to zrobić z ciecierzycy już ugotowanej takie z słowika w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądze, że tak. Ciecierzyce trzeba odlać z zalewy, opłukać na sitku i wymieszać z przyprawamai...Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj mam zamiar taką zrobić ;-) skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń