Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka

Pyszne i szybkie w wykonaniu danie azjatyckie, które spokojnie można zabrać ze sobą do pracy. Smacznego! 




Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka


Składniki:
200 g polędwiczki wieprzowej
1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
makaron ryżowy około 150 g 
olej kokosowy
100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych)
szczypiorek
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy - smażymy polędwiczki około 3-5 min, tak aby dokładnie były obsmażone z każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni znów rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na talerz/do pojemnika kładziemy makaron, na to wieprzowine z warzywami. Wszystko posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem. 

Komentarze

Popularne posty