Lemon curd-cytrynowy krem
Idealny dla miłośników cytryny. Pasuje do biszkoptu, naleśników, herbatników, ale najczęściej znika po zrobieniu w kilka chwil. Polecam! :)
Lemon curd - cytrynowy krem
Składniki:
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
Wszystkie
składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając.
Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko
lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w
słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz