Ciasto 3 bit
Bardzo popularne ciasto i jedno z najlepszych jakie jadłam w życiu. Po prostu nic dodać nic ująć. :)
Ciasto 3 bit
Składniki:
7 paczek herbatników
puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa
kajmakowa ze sklepu)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 l mleka
2 śnieżki
2/3 kostki dobrego masła
250 ml śmietanki 30%
tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Sposób wykonania:
Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie
otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem
( mikserem lub poprzez ucieranie).
Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
źródło
Komentarze
Prześlij komentarz