Karkówka po kowalsku
Bardzo sycące danie, skierowane szczególnie do mężczyzn oraz osób które nie są na wiecznej diecie. Polecam! :)
Karkówka po kowalsku
Składniki:
5 plastrów karkówki
2-3 łyżeczki
przyprawy do mięsa
Papryka słodka/ostra
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
Sól,pieprz
6 dużych pieczarek
ser żółty
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ketchupu
oregano
oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do
dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, przyprawę do mięsa, paprykę
słodką/ostrą, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę
pokrojoną w drobną kostkę. Tą marynatą zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki
na kilka godzin(najlepiej na całą noc). Pieczarki pokrojone w pól plasterki
podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą. Ser zółty (ilość wedle
uznania)ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy
mięso,które smarujemy musztardą wymieszaną z ketchupem, następnie pieczarki
oraz ser żółty. Wszystko posypujemy oregano. Zapiekamy około 1 godziny w tem 200 st. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz