Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Sezon na papryki w pełni, wiec trzeba z niego korzystać. Dziś proponuje Wam pieczone papryki, faszerowane mięsem i ryżem. Smacznego! :)




 Papryka faszerowana mięsem i ryżem


Składniki:

5 papryk
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 woreczek ugotowanego ryżu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryka ostra/słodka
mała kostka sera żółtego
oliwa

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek  przecisnąć przez praskę - podsmażyć na oliwie.
Następnie dodać mięso i wszystko podsmażyć do momentu aż mięso zbrązowieje. Po tym czasie dodać ryż, koncentrat, ketchup i przyprawy według uznania. Oczyszczone papryki napełnić farszem. Na papryki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser żółty. Zapiekać około 45min w tem 180st. 


Komentarze

Popularne posty