Karkówka po kowalsku

Bardzo sycące danie, skierowane szczególnie do mężczyzn oraz osób które nie są na wiecznej diecie. Polecam! :)


Karkówka po kowalsku


Składniki:

5 plastrów karkówki
2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa
Papryka słodka/ostra
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
Sól,pieprz
6 dużych pieczarek
ser żółty
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ketchupu
oregano
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, przyprawę do mięsa, paprykę słodką/ostrą, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Tą marynatą zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc). Pieczarki pokrojone w pól plasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą. Ser zółty (ilość wedle uznania)ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso,które smarujemy musztardą wymieszaną z ketchupem, następnie pieczarki oraz ser żółty. Wszystko posypujemy oregano. Zapiekamy około  1 godziny w tem 200 st. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty