Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą
Szybkie w wykonaniu, słodycz waniliowego ciasta przełamana smakiem gorzkiej czekolady i czereśni. Smacznego!
Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą
Składniki
(na 12 sztuk):
(na 12 sztuk):
szklanka mleka
szklanka oleju
2 jaja
2 szklanki mąki
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
szklanka wydrylowanych czereśni
Sposób wykonania:
W
oddzielnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka
roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość
mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników .
Dodajemy czereśnie oraz posiekaną gorzką czekoladę, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 2/3
wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz