Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką
Wszystko bardzo dobrze sie ze sobą komponuje, kruche ciasto, lekka i słodka pianka i truskawki. Naprawdę polecam! :)
Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub
śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
(można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt
sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą
zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni
C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy,
cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek
budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej,
miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać
gęsto przekrojone na pół truskawki (otworkami do góry).
Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć,
przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz