Muffinki z jagodami
Kolejna propozycja na muffinki z owocami lata! Dziś jagody :)
Smacznego! :)
Muffinki z jagodami
Składniki:
(na 12 muffinek)
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
180 ml śmietany 18%
180 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
(na 12 muffinek)
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
180 ml śmietany 18%
180 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Sposób
wykonania:
W miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę. W
drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do
pieczenia. Do składników suchych dodać mokre. Połączyć do uzyskania jednolitej
masy. Do ciasta dodać jagody. Delikatnie wymieszać. Formy do muffinek wyłożyć
papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25
minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem.
Z malinami.... Pycha :)
OdpowiedzUsuń