Najlepsza marynata do karkówki
Najlepsza marynata do karkówki
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowe
- łyżka musztardy stołowej
- łyżka ketchupu łagodnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka musztardy stołowej, pełna łyżka ketchupu łagodnego, obranego i przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.
Przepis podpatrzony na stronie https://aniagotuje.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-grilla
Komentarze
Prześlij komentarz