Najlepsza marynata do karkówki

Najlepsza marynata do karkówki

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowe
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  •  po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka musztardy stołowej, pełna łyżka ketchupu łagodnego, obranego i przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

Przepis podpatrzony na stronie https://aniagotuje.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-grilla

Komentarze

Popularne posty