Kurczak w sosie śmietanowo-porowym
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 mały por
- 200 g śmietany 18 %
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz, oregano do smaku
Sposób wykonania:
Kurczaka dokładnie opłukać, pokroić w kostkę. Oddzielić zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Pora pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pora i smażyć do miękkości na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć pora z patelni i odłożyć do miseczki. Na tą samą patenie wlać odrobinę oleju i smażyć kurczaka, w między czasie odrobinę go osolić, po pieprzyć i dodać oregano. Smażyć do momentu aż kurczak będzie miękki i soczysty, po tym czasie dodać wcześniej podsmażonego pora i posiekany drobno koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę 18% energicznie mieszając. Dusić przez około 3 minuty. Na koniec doprawić jeszcze solą, ewentualnie pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje podany z makaronem bądź ryżem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz