Ciasto czekoladowe bez jajek

  
Ciasto czekoladowe bez jajek
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju

opcjonalnie:

cukier puder/ polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do formy (może być to zarówno zwykła keksówka, jak i tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Polecam!

 

Komentarze

Popularne posty