Ciasto czekoladowe bez jajek
Ciasto czekoladowe bez jajek
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szk. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
opcjonalnie:
cukier puder/ polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do formy (może być to zarówno zwykła keksówka, jak i tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz