Hamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika

Hamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika
 
Składniki:
4 bułki do hamburgerów z sezamem
400 g kurczaka
1 pomidor
pół ogórka zielonego
1 mała cebula
kilka liści sałaty
majonez
ketchup
 
Domowe frytki:
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
 
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka przekroić w poprzek na 4 cienkie filety. Doprawić solą, pieprzem. Odłożyć na bok. Pomidora, ogórka i cebulę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową/grill elektryczny i grillować kurczaka około 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie na suchej patelni podpiec bułki (przekrojone na pół) z każdej ze stron.
Składanie hamburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, następnie układamy liście sałaty, pomidora, cebulę, ogórka zielonego, kurczaka. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy hamburgera. Wbijamy patyczek od szaszłyka, aby całość dobrze się trzymała.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy albo w słupki albo w ćwiartki (wg uznania). Pokrojone ziemniaki jeszcze raz płuczemy pod wodą. Dokładnie odsączamy z wody - najlepiej na ręczniku papierowym, tak aby były suche. Wrzucamy frytki do miski, dodajemy olej, sól, rozmaryn i dokładnie mieszamy. Pieczemy w pierniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 30 min, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
 
 

Komentarze

Popularne posty