Karpatka
Propozycja niedzielnego ciasta. Pyszna! Polecam :)
Karpatka
Składniki:
na ciasto parzone (2 blaty):
·
1 szklanka wody
·
125 g masła
·
1 szklanka mąki pszennej
·
5 jajek (rozmiar M)
na krem:
·
3 szklanki mleka (750 ml)
·
130 g drobnego cukru do wypieków
·
1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
·
1 jajko
·
4 żółtka
·
40 g skrobi ziemniaczanej
·
20 g mąki pszennej
·
350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru do
wypieków
ponadto:
· cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić papier od upieczonego już ciasta; lubię tutaj używać matę teflonową przyciętą do rozmiaru formy). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krem : zagotować 2 szklanki
mleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować
blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym
wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie
mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Po zagotowaniu
przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu), odłożyć do
całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić
masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej
masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po
każdym dodaniu do połączenia.
Gotowy krem maślano -
budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej
w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin
lub przez noc. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz